Culinair genieten | Culinaire reizen in Italië
Franse sterren stralen in Italië
Na Frankrijk en Japan is Italië het land met de meeste Michelinsterren. De Michelingids Italië 2024 zorgde voor een record, met bijna vierhonderd sterrenadresjes in de laars: dertien restaurants met drie Michelinsterren, veertig met twee sterren en driehonderdtweeënveertig met één ster.
Daarnaast telt Italië achtenvijftig groene sterren (voor duurzame restaurants) en meer dan tweehonderdvijftig zaken met een Bib Gourmand.
De Italiaanse sterrenhemel in een rondreis
In onderstaande reis verblijf je op 4 prachtige accommodaties, in 4 verschillende Italiaanse regio's met natuurlijk 4 verschillende keukens. Wat de accommodaties gemeen hebben, is dat ze allemaal een predicaat van Michelin ontvangen hebben. Twee sterren, één ster of bijvoorbeeld een Groene ster.
Je begint in Lombardije aan het Iseomeer, dicht bij het wijngebied van de Italiaanse Spumante, Franciacorta. Daarna naar Toscane, ter hoogte van Florence op een prachtig bio-resort. Dan naar Emilia Romagna in een elegante vila met een zwembad van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Om te eindigen op een van de eilanden van Venetië, Burano om precies te zijn.
Sterren chefs & restaurants
Restaurant Da Nadia, onder leiding van chef-kok Nadia Vincenzi. Nadia is al 30 jaar de onbetwiste koningin van de Italiaanse keuken. Hier worden culinaire tradities van de regio Emilia-Romagna en haar geboorteregio Molise gecombineerd, met vis als hoofdact.
Ristorante PS staat onder leiding van de bezielde chef Stefano Pinciaroli. Hier wordt de Toscaanse keuken op een nieuwe en opwindende manier gepresenteerd. Het restaurant maakt deel uit van het project 'Forest for the Planet' en heeft vijf hectare bos geschonken om de gevolgen van CO2 uitstoot te compenseren.
In restaurant Magnolia kookt chef Alberto Faccani de sterren (2*) van de hemel. Alberto wordt genoemd in het rijtje koks die de Italiaanse keuken de afgelopen 10 jaar op zijn kop hebben gezet.
En tot slot, restaurant Venissa. Op het charmante eiland Mazzorbo, nodigen chef-koks Chiara Pavan en Francesco Brutto je uit om deel te nemen aan een ecologische eet-ervaring. Dit restaurant is beloond met zowel een Michelin ster als een Groene ster, als erkenning van hun inzet voor duurzaamheid. Vergeet niet de bijzondere wijngaard (op zilte grond) te bezoeken.
Michelin sterren eten op deze heerlijke locaties!
Een heel bijzondere locatie | Villa Baldini
Pure verwennerij. In de heuvels van Terre di Canossa ligt een heerlijk boetiek relais op een enorm 16e eeuws landgoed van 130 hectare. Ze produceren biologische mousserende wijnen en balsamicoazijn.
Het relais ligt op het landgoed van de familie Venturini Baldini, in en rondom Villa Manodori en haar tuinen, die dateren uit de 16e-eeuw. Wanneer je over de oprijlaan rijdt, waan je je in Toscane door de cipressen die aan weerszijde staan
De historische azijnkelder Acetaia di Canossa heeft een “batterij” van 400 kleine vaten gemaakt uit verschillende houtsoorten. Het is waarschijnlijk de oudste uit de regio en spectaculair om het hele productieproces van balsamico azijn te zien.
Er zijn slechts 12 kamers en suites en een gastronomisch kas-restaurant met terras en een schitterend uitzicht over de wijngaarden en heuvels rondom. Echt een traktatie😊
Of maak een mooie wijnrondreis...
Wat maakt Italiaanse wijnen anders?
Wat Italiaanse wijnen onderscheidt, is hun sterke nadruk op terroir. Italië kent een overvloed aan microklimaten en bodemsoorten, waardoor de druiven unieke smaakprofielen ontwikkelen. Bovendien zijn Italiaanse wijnmakers zeer toegewijd aan traditionele productiemethoden, waarbij veel wijnen nog steeds met de hand worden geoogst en gevinifieerd.
Italiaanse wijnen zijn ook bekend om hun diversiteit. Er zijn duizenden inheemse druivenrassen die nergens anders ter wereld worden verbouwd. Dit geeft Italiaanse wijnen een breed scala aan smaken, van de kruidige Aglianico uit Campanië tot de frisse Vermentino uit Sardinië.